Het onbewuste denken

Het onbewuste denken bestaat voornamelijk uit:

  • Alle ervaringen die in je leven hebben plaatsgevonden die je niet bewust hebt geregistreerd, of waar je geen aandacht aan hebt besteed, die je hebt onderdrukt hebt of waar je weerstand tegen hebt.
  • Alle ervaringen die je in je moeders baarmoeder had
  • Een deel van het menselijk collectieve onbewuste.

Het is een opslagplaats van niet-ervaren emoties, lang vergeten herinneringen, herinneringen die je nooit hebt onthouden, ervaringen en gebeurtenissen waarvan je niet eens weet dat je ze hebt meegemaakt. Het is ook in de opslagplaats voor het collectieve menselijke denken.

Het onbewuste denken is vele malen krachtiger dan het bewuste denken. Dit kwa capaciteit en kwa snelheid. Het onbewuste heeft allang gereageerd terwijl het bewuste denken nog aan het puzzelen is. Kijk maar hoe snel je op een situatie reageert, als iemand vervelend doet, dan flap je, voor je er erg in hebt iets uit waar je later spijt van kunt hebben als je erover nadenkt met je bewuste denken.

Het onbewuste is ook veel krachter: je zou kunnen denken deze klus moet me gaan lukken, ik kan het. Maar als je onbewuste denkt dat je een lozer bent, een eeuwige mislukkeling, dan is het zeer waarschijnlijk dat het je niet gaat lukken.

Je kunt het onbewuste zien als het deel van een ijsberg onder water en het bewuste als het deel boven water.

Vijwel de hele mensheid richt zich vooral op het bewuste om dingen gedaan te krijgen, terwijl het onbewuste zonder twijfel de richting van je leven bepaalt. Daarom is het eigenlijk compleet onlogisch om zo weinig aandacht aan het onbewuste te schenken.

Net zoals iedere substantie zijn eigen aard heeft, heeft ook het onbewuste zijn eigen aard. Sommige delen van het onbewuste zijn positief, andere delen zijn negatief.

De aard daarvan is:

-  herhalend
-  dwangmatig
-  ofwel constructief, ofwel destructief

Dat wil zeggen dat de aard van het negatieve onbewuste destructief is en de aard van het positieve onbewuste constructief. (Maar beide, het positieve en het negatieve, zijn herhalend en dwangmatig).

Laten we de werking van het negatieve onbewuste leren begrijpen, aangezien het positieve ons enkel voordelen biedt.

Herhalend

Alles wat er gebeurt in het onbewuste, herhaalt zichzelf: d.w.z. dezelfde stem praat de hele tijd. Je hoort steeds dezelfde dialoog, dezelfde emotie herhaalt zich telkens weer binnen in je. Wat is het resultaat hiervan? Het bouwt ’stress’ in je op.

Dwangmatig

Het onbewuste creëert ook dwangmatige gewoontes. Je zegt: “Ik ga geen tv kijken”, maar je voeten lopen naar de bank en je handen hebben de afstandsbediening automatisch vast. Dan zeg je – “oké, een half uurtje dan”, maar denk je dat je hem uitzet? Nee!

Het creëert negatieve houdingen in je. Het creëert ook verschillende complexen als minderwaardigheid en superioriteit. Het maak je introvert. Je raakt gekwetst en je neemt een onbewust besluit: “Kom niet te dicht bij iemand, vertrouw niemand, mensen zullen je bedriegen.” Dus trekt jij je terug in een cocon.

Destructief

Wanneer negatieve dwangmatige patronen zich blijven herhalen in je leven, wat gebeurt er dan? Het vernietigt je. Het negatieve onbewuste is een destructieve kracht.

Het vernietigt je dromen, je visie, je verlangens en doelen. Het creëert dwangmatige gewoontes; het dwingt je om verkeerde beslissingen te nemen; het brengt je op verkeerde plaatsen met verkeerde mensen. Je vraagt bijvoorbeeld advies aan de verkeerde persoon, begint een bedrijf en binnen de kortste keren gaat het fout. Het is een dwangmatige kracht die je in de richting van vernietiging duwt.

Wat gebeurt er wanneer je bevrijd bent van het onbewuste?

Hoe vrijer je bent van het onbewuste, hoe meer intelligentie en creativiteit tot bloei komen. Stress neemt af; op deze manier kun je echt een stressvrij leven leiden. Je kunt een heleboel werk op je nemen; je kunt veel meer tot stand brengen dan je vandaag doet. Wanneer je nu 3 uur over je werk doet, dan kun je het in 20 minuten doen. En wanneer je vrij bent van het geklaag van het onbewuste, zul je volledige concentratie hebben.

Je zult in staat zijn om met onverdeelde aandacht te zitten en te leren, omdat je niet belast bent met het onbewuste. Je wordt een teamspeler, in je familie, in je organisatie, overal. Je wordt een fantastisch familielid – een team met de naam ‘familie’, waarin men heel goed kan delen en zorgen.

Oplossing

Hoe gaan we nu hiermee om?

Meestal wanneer we oefenen met een les, advies krijgen, mediteren enz., beïnvloeden we alleen het bewuste denken. Maar alleen wanneer de programmering in het onbewuste denken veranderd wordt, zal transformatie blijvend zijn. Het onbewuste denken beïnvloeden door het bewuste denken is niet erg effectief. Om het onbewuste op positieve wijze te herprogrammeren is het nodig om onze toevlucht te nemen tot een andere kracht, die ver uitstijgt boven het onbewuste. Het hogere bewuste is oneindig veel krachtiger en kan het onbewuste beïnvloeden.

Terwijl inspanning zoals introspectie, contemplatie, de goede vraag stellen, een intentie hebben, doelen stellen, uiterlijke daden enz., essentieel is, kan dát alleen ons niet naar de bestemming brengen. De rol van inspanning binnen deze context is analoog aan een vliegtuig op de startbaan dat zich voorbereidt om op te stijgen; maar het werkelijk opstijgen vraagt een enorme verandering in snelheid. Deeksha maakt deze verandering mogelijk.